Eleştirel ve Felsefi Düşünme Eğitimi
Dünya Ekonomi Forumu, 2020’de eleştirel düşünmenin, kompleks problem çözmeden sonra çalışanların en çok ve önemle kullanacağı ikinci iş becerisi olacağını bildiriyor.
Eleştirel düşünme, post-truth çağı olarak adlandırılan günümüzde, algı yönetimden zihnimizi korumak, karar süreçlerinde akla uygun davranmanın yanı sıra yaşamımızda karşılaştığımız diğer problemlere de sağlıklı yaklaşmak için bize yardımcı olabilecek önemli bir araç. Çünkü gerçek ve samimi anlamda ikna edici olmak; hitabetiniz, ses tonunuz, kıyafetiniz ve karizmanızdan çok sunduğunuz gerekçelerin akla uygunluğu, argümanlarınızın sağlamlığı ile ilişkili.
Bu eğitimde bizim amacımız da felsefi sorgulama pratiğinin vazgeçilmez bir parçası olan eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini icra etmek ve geliştirmek. İletişimde, karar alma süreçlerinde ve bilgiyi yorumlamada akla uygunluğu ve felsefi bakışı ölçüt haline getirmeyi amaçlıyor, bizi eleştirel düşünmekten alıkoyan tutum; davranış ve inançlarımıza yönelik felsefi bir bakış geliştiriyoruz. Eğitim boyunca eleştirel düşünme araçlarını tanıyıp, akıl yürütme süreçlerinde içine düştüğümüz hataların (safsataların) farkına vararak bu düşünme biçiminin kurum kültürünün bir parçası haline gelmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz.
Eleştirel ve Felsefi Düşünme Eğitimi, eleştirel düşünmenin araçlarını öğrenmek ve felsefi sorgulamayı deneyimlemek isteyenlere yönelik geliştirildi. Eğitim, aktif öğrenme, katılım ve pratiği ön plana alıyor, katılımcıların eleştirel düşünmenin teknik ve pratiklerini bizzat deneyimleyerek öğrenmesini hedefliyor. Eleştirel düşünmenin teorik temelleri de uygulamaların yanı sıra katılımcılara aktarılıyor.